Amazon İş Modelleri: Private Label, Dropshipping, Arbitraj ve Wholesale 

6 dk

16 Ocak 2024

Amazon
E-Ticaret

Amazon, günümüzde sadece bir e-ticaret platformu olmanın ötesinde adeta bir dijital AVM haline gelmiştir. Bu platform, döviz üzerinden gelir elde etme fırsatları sağladığı için birçok kişi gün geçtikçe Amazon üzerinden satış yapmaya yöneliyor. 

Amazon’da çeşitli iş modelleri bulunuyor. Kullanılan farklı iş modelleri arasındaki temel farklılıklar, ürün tedariği, stok yönetimi, maliyet yapıları ve satış stratejileri gibi çeşitli faktörlere dayanır. Bu blog yazısında FBA avantajları ile Amazon iş modelleri olan private label, dropshipping, arbitraj ve wholesale (toptan satış) iş modellerini açıklayacağız!

FBA (Fulfillment by Amazon) Nedir?

Fulfillment by Amazon kısaltılması olan FBA yöntemi ile satıcılar ürünlerini Amazon'un depolarına gönderir. Amazon, bu ürünleri depolama, paketleme ve gönderme işlemlerini üstlenir. ABD örneğinde olduğu gibi, Amazon bu ürünleri farklı eyaletlerdeki depolara dağıtır ve satış gerçekleştiğinde, ürünler müşterilere ulaştırılır. İadeler ve müşteri hizmetleriyle de Amazon ilgilenir. Satıcılar için ana odak noktası, ürünleri Amazon deposuna göndermek ve satışa odaklanmaktır.

Private Label İş Modeli:

Amazon’da yapılabilecek en uzun soluklu iş modeli FBA-Private Label iş modelidir. Private label, kelime anlamı olarak da marka demektir. Yani bu model, kendi markanızı yaratarak ürün satmanızı sağlar. Türkiye, Çin gibi ülkelerde üretim yaptırabilir, ürünlerinize kendi markanızı koyarak satışa sunabilirsiniz. Bu model, daha fazla emek gerektirse de, uzun vadede sürdürülebilir ve karlı bir iş fırsatı sunar.

Amazon private label iş modelinin temeli marka oluşturmak olduğu için aynı zamanda hem maliyetli hem de diğer iş modellerine göre daha çok uğraştırıcıdır. Amazon private label iş modelinde sıfırdan bir marka oluşturduğunuz için reklam ve tanıtım maliyetleri diğer iş modellerine göre daha fazla olacaktır. En sonunda başarılı bir marka oluşturduğunuzda bu markaya yatırımcı alma veya tamamını satma (exit) imkanlarınız da söz konusudur.

Amazon private label dikkatle hareket edilmesi gereken bir iş modelidir. 15 aşamadan oluşan Amazon private label iş modelini anlattığımız detaylı blog yazısına erişmek için burayı tıklayabilirsiniz.

Dropshipping (Stoksuz E-Ticaret) İş Modeli

Dropshipping, az sermaye ile yapılabilecek bir modeldir. Bu yöntemde, stok tutmadan doğrudan tedarikçiden müşteriye ürün gönderilir. Ancak, bu modelin riskleri vardır, özellikle Amazon’un hesabı askıya alma (suspend) politikalarına dikkat etmek gerekir. 

Amazon’un dropshipping politikası son derece hassastır. Bu sebeple Anazon dropshipping politikasını incelemeniz önem taşır. Çünkü Amazon’un dropshipping iş modelinde izin verdiği ve izin vermediği konular bulunur.

Amazon'da izin verilen dropshipping modeli, bir tedarikçiyle çalışıp onların sizin adınıza müşteriye ürün göndermesini içerir. Bu model, satıcının marka imajını ve müşteri memnuniyetini korumaya yardımcı olur. Amazon, bu tür iş modelini yasaklamıyor.

Amazon’un yasakladığı dropshipping modelinde ise, Amazon’un farklı pazar yerlerine yani Amazon Amerika'dan alıp Kanada veya Avustralya'daki müşterilere göndermek söz konusudur. Amazon, bu tür platformlar arası satışlara izin vermemektedir. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için blog yazımıza göz atın.

Amazon Arbitraj İş Modeli

Amazon'da arbitraj yöntemi, kişilerin veya işletmelerin ürünleri düşük bir maliyetle edinip, daha yüksek bir fiyata satarak gelir elde ettikleri bir strateji olarak açıklanabilir. Bu model, Amazon gibi geniş bir alıcı kitlesine erişim sağlayan platformda oldukça yaygındır. Arbitrajı benimseyen satıcılar, sıklıkla indirimde olan ürünleri toplu halde alıp, Amazon üzerinde tek tek ve daha yüksek bir fiyatla satışa sunarlar. Bu yöntem, alım ve satım fiyatları arasındaki marjdan yararlanmayı amaçlar.

Arbitraj stratejisi kullanan Amazon satıcıları, diğer pazarlarda buldukları indirimleri fırsat bilip, Amazon'da yoğun talep gören ürünleri belirleyerek, bunları kârlı bir şekilde pazarlarlar. Fiyat dalgalanmalarını ve mevsimsel indirimleri kullanmak, bu iş modelinin cazip yanları arasındadır.

Amazon'da arbitraj yapmak için piyasa analizi, fiyat belirleme teknikleri ve lojistik yönetimi gibi alanlarda bilgi sahibi olmak gereklidir. Etkili bir arbitraj satıcısı olabilmek adına piyasa trendlerini yakından takip etmek, rekabetçi fiyatlandırma yapmak ve yüksek müşteri memnuniyeti sunmak önem taşır. Amazon kuralları ve satıcı politikalarına uyum sağlamak da, bu iş modelinde uzun süreli başarıyı destekleyen kritik bir faktördür. Arbitraj modelinde, zaten popüler olan markaların ürünlerini listelemek ve bu sayede buy box kazanarak kârlı satışlar yapmak mümkündür. Konuyla ilgili detaylı bilgiler için blog yazımıza tıklayın!

Amazon arbitraj iş modelindeki fiyat farklarından kolayca faydalanmak için Rexven içerisindeki Amazon arbitraj aracından faydalanabilirsiniz. Bu araç sayesinde Amerika ve Kanada'da fiyat farkı olan ürünleri sıralanıyor. Böylece epey zaman alan ürün tespiti ve fiyat farkları araştırması yapmak son derece basit bir şekilde önünüze geliyor. Amazon arbitraj aracını kullanmak için linke tıklayın.

Wholesale İş Modeli

Wholesale modeli, marka ürünlerin üreticiden veya tedarikçiden toptan alınıp Amazon'da satılmasını içerir. Bu model, özellikle marka ürünleri alıp satmak isteyenler için uygundur. Wholesale iş modeli çoğunlukla private label ile karıştırılmaktadır. Aralarındaki temel fark ise wholesale iş modelinde halihazırda marka olan ürünler toplu olarak satın alınırken, private label iş modelinde kendi markanız altında satış yapabilirsiniz.

Bu iş modelleri arasından hangisiyle Amazon üzerinden satış yapmalıyım? diye düşünüyorsanız ilk kıstasınız bütçeniz olmalıdır. Örneğin, bahsedildiği üzere private label iş modeli kendi markanı oluşturmak ile ilgili olduğu için reklam, lansman ve ppc gibi ürününüzü tanıtmaya yönelik adımlar atmanız gerekiyor bu sebeple de en çok bütçe gerektiren iş modellerinden biridir. Fakat arbitraj ve wholesale iş modelinde zaten satışı olan bir ürünü sattığınız için böyle bir işleme gerek yoktur.

Amazon, çeşitli iş modelleriyle satıcılara geniş bir yelpazede fırsatlar sunar. FBA, Private Label, Dropshipping, Arbitraj ve Wholesale gibi modeller, farklı ihtiyaç ve beklentilere hitap eder. Başarılı bir Amazon satıcısı olmak için bu modelleri anlamak, pazar trendlerini takip etmek ve rekabetçi fiyatlandırma stratejileri geliştirmek önemlidir. En önemlisi, müşteri memnuniyetini sağlayacak kalitede hizmet sunmak ve Amazon'un politikalarına uygun hareket etmektir.

Rexven olarak Amazon, Etsy, AliExpress gibi pazar yerlerinde satış yapan veya yapmak isteyen girişimcilere kapsamlı eğitimler veriyoruz, ürün bulma, analizi, satışlarının artması ve kârlılık hesaplaması ile ilgili araçlar geliştiriyoruz, üretici ve toptancılarla buluşturuyoruz. Kargo, ara depo, vergi, muhasebe, ürün fotoğrafçılığı gibi birçok alanda hizmet sağlayıcılarla tanıştırıyoruz ve onlardan indirim alıyoruz. Dünyanın en büyük e-ticaret ekosistemi olmak için çalışıyoruz. Siz de bu ekosisteme katılarak Rexven'in sunduğu birçok avantajdan faydalanabilirsiniz. Ekosisteme katılmak için link üzerinden kayıt oluşturabilirsiniz.

 

Benzer Yazılar

Tamamen ücretsiz olan bu strateji görüşmesi doğru ve güvenilir adımlarla e-ticarette başarıyı yakalamak isteyen kişiler içindir.

rexven-logo

Rexven üreticileri ve toptancıları, e-ticaret yapan veya yapmak isteyen girişimcileri, bunun yanında kargo, lojistik, ara depo, muhasebe gibi hizmet sağlayıcıları birleştiren bir platformdur.

rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
iyzico-logo
troy-logo
mastercard-logo
visa-logo
The term 'Etsy' is a trademark of Etsy, Inc.
This application uses the Etsy API but is not endorsed or certified by Etsy.