Düşük Bütçeyle E-ticarete Başlama Rehberi: Amazon ve Etsy Modelleriyle Başarının Yolu

7 dk

18 Eylül 2024

Amazon
Etsy
E-Ticaret

Teknoloji, yaşam şeklimizi ve iş yapma biçimimizi hızla dönüştürürken e-ticaret sektörü de buna bağlı olarak hızla büyüyor. Geleneksel ticaret yöntemlerinden uzaklaşıp, dijital platformlar aracılığıyla ürün ve hizmet sunmak artık çok daha kolay ve erişilebilir hale gelirken müşteriler de gün geçtikçe fiziksel mağazalardan veya AVM’lerden ziyade online platformları tercih etmeye başlıyor. 

Bu yüzden hem bireysel girişimciler hem de büyük işletmeler, internetin sunduğu fırsatlarla e-ticaret sektöründe başarılı olmayı hedefliyor. Fakat e-ticarete başlamadan önce hemen hemen herkesin en çok aklına takılan sorulardan birisi de e-ticarete başlamak için ne kadar bütçe gerektirdiğidir. Gelin bu konuyu biraz daha detaylı açtıktan sonra düşük bütçeyle e-ticaret seçeneklerini değerlendirelim.

Ne Kadar Bütçe Gerekiyor?

E-ticarete başlamak için ne kadar bütçe gerekir sorusunun net bir cevabı yok. Çünkü hangi pazar yerinde satışa başlayacağınız ve hangi iş modelini seçeceğiniz, sermayenizle ve üretim kapasitenizle doğrudan ilgilidir. 

Eğer düşük bütçeyle başlamayı planlıyorsanız, öncelikli olarak satış yapacağınız platformu iyi seçmelisiniz. Amazon ve Etsy, farklı iş modelleri ve ürün çeşitliliği ile girişimcilere çeşitli seçenekler sunar. Etsy, daha çok el yapımı ve kişiselleştirilmiş ürünler üzerine odaklanırken; Amazon, geniş bir ürün yelpazesi ile dünya çapında milyonlarca müşteriye ulaşma fırsatı sunar. Burada önemli olan, sermayenize ve hedef kitlenize en uygun platformu seçmek olacaktır.

Örneğin, Amazon'da Private Label yapmak ilk etapta yüksek bir sermaye gerektirir ancak uzun vadede sürdürülebilir ve kazançlı bir iş modelidir. Amazon Private Label yapmak isteyenler için yol haritası sunduğumuz blog yazısına bu linkten ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte bu modelin dışında daha az sermaye gerektiren yöntemlerle de e-ticarete başlayabilirsiniz.

Düşük bütçeyle e-ticarete başlamak isteyenler için Etsy platformunda dijital ürün satmak oldukça avantajlıdır. 15$’lık mağaza açılış ücreti dışında neredeyse hiçbir sermayeye ihtiyaç olmayan bu iş modeli sermayesiz bir şekilde e-ticarete atılmak isteyenler için son derece cazip. Fakat aynı zamanda ürünler dijital olduğu için kârı da düşük. Etsy’de dijital ürünlerle ilgili detaylı bilgi için “Etsy’de dijital ürün satmak” başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Düşük Bütçeyle E-ticaretin Anahtarı: Satıldıkça Gönder Modeli

E-ticaret yapmak karmaşık bir süreçtir. Pazar yerinin dinamiklerine uygun hareket ettiğinizde çok iyi gelirler elde edebileceğiniz gibi eğer hazırlıksız ve bilgisiz şekilde işe koyulursanız zarar etme ihtimaliniz de yüksektir. Rexven olarak Amazon ve Etsy’de satış yaparken birçok deneyim elde ettik. 6 yıllık e-ticaret tecrübemizin sonucunda sıkıntılı ve problemli noktalarla ilgili kapsamlı bir çözüm geliştirdik. Amazon ve Etsy pazar yerlerinde ‘satıldıkça gönder’ modeli geliştirdik. Girişimcilerin düşük sermayeyle başlayarak kendi markasını oluşturması için yoğun ve kapsamlı bir çalışma sonucunda oldukça bir sistem oluşturduk

Bu sistemde Amazon ve Etsy’de satış yapabileceğiniz en kârlı ve kolay ürünleri belirledik. Ardından üreticilerle anlaşarak üreticileri sistemimize dahil ettik. E-ticarete başlamak isteyen girişimciler üreticilerin kataloglarını inceliyor ve hangi ürünü satmak istediğine karar veriyor. Sonra girişimciler mağazalarını açarak ürünlerini listeliyor. Satış geldikçe siparişler Rexven paneline düşüyor ve girişimciler ürünlerle uğraşmasına gerek kalmadan üreticiler tarafından doğrudan müşteriye gönderiliyor. İşte bu kadar!

Siz mağazanızla ilgilenirken, ürünleriniz müşteriyle buluşuyor. Bu sistemle siz de düşük maliyetle kendi markanızı kurabilir, güvenli adımlarla e-ticarette başarılı bir satıcı olabilirsiniz.

Rexven tedarik platformundan alıp Amazon ve Etsy’de satabileceğiniz kategorilere bakalım




Bu kategoriler aynı zamanda kişiselleştirilebilir ürün kategorileridir. Örneğin takı üretmeye karar verirseniz, isimli kolyeler listeleyerek satışa sunabilirsiniz. Örneğin 'Name Necklace' ürünleri Rexven 'Çok Satan Satıcılar' aracıyla sıralayıp çok satan isimli kolye satıcılarını buluyoruz.

Bu ürün son 24 saatte 99 ürün satmış. Rexven 'Çok Satan Satıcılar' aracından aldığımız bilgiye göre son 30 günlük cirosu 39.600$ iken toplam satışı da 55,999$ olduğunu görüyoruz. Takı kategorisinde satış yaparak siz de bu tarz ürünleri listeleyebilirsiniz.

Başka bir kategori olarak T-shirt grubunu inceleyelim. T-shirt grubu çzel günlere ve trendlere göre tasarımlar kullanarak çok hızlı bir şekilde satış yapabildiğimiz bir ürün grubu. 

Ürüne özel fotoğraf çektirmekle uğraşmıyorsunuz. Tasarım kabiliyetiniz varsa kendiniz tasarım yapıyorsunuz, yoksa T-shirt tasarımlarını satın alıyorsunuz. T-shirt fotoğrafları için yine hazır mockup görselleri kullanabilirsiniz. Canva gibi programlar kullanarak tasarımlarınızı mockup görseller ile birleştirebilirsiniz.

Aşağıda ekran görüntüsü olan t-shirt, Amerika başkanlık seçimi için üretilmiş Kamala Harris ürünü son 24 saatte 76 adet satmış. Satıldığında $6,99 kargo bedelini ayrıca alıyor. 

 

Ürün satış fiyatı: $18,99, $6,99 kargosuyla birlikte toplamda $25,98 bu ürünü müşteriye gönderiyor. Bu ürünü Rexven tedarik platformundan $6,6 üretim yaptırıp $5,15 kargo ücreti ile müşteriye gönderebilirsiniz. Bu durumda toplam maliyetiniz $11,75. 

 

 

Bu ürünü kargo dahil $25,98 fiyata sattığınızda Rexven’e $11,75 ödediğinizde geliriniz $14,23 olacak. Ancak tabii ki net kârınız $14,23 değil. Etsy sizden lokasyonunuza göre kesinti yapacak. Amerika lokasyonlu iseniz ortalama %11-12, Türkiye lokasyonlu iseniz %19-20 kesinti yapıyor.  Bu durumda mağazanız Amerika lokasyonlu ise $3,11 kesinti olacak ve net kârınız $11,11 (kâr marjı %42). Mağazanız Türkiye lokasyonlu ise $5,19 kesinti olacak ve net kârınız $9,03 (kâr marjı %34).

Bu satıcı son 24 saatte 76 ürün satarak $1974 ciro, $844 kâr elde etmiş. Elbette bu satışı yapabilmek için reklamlar veriyordur. Optimum reklam/satış oranı %10 olarak düşündüğümüzde bir günde $197 reklam verdiğini hesaplayabiliriz. Bu durumda bir günlük net kârını $647 (21.998₺) olarak hesaplayabiliriz. 

 

Bir de Amazon’dan örnek gösterelim.

Amazon'da Kişiselleştirilmiş Ürün

 

Ekran resmini gördüğünüz üründe $20,99 + $3,99 (kargo) = $24,98 satılıyor. Aynı şekilde Rexven’den kargo dahil $11,75 satın aldığınızda size $13,23 kalıyor. Amazon’da komisyonlar bu kategoride %15 olduğu için $3,7 kesinti yapılıyor ve her satıştan net kârınız $9,48 oluyor.
Bunun gibi başka kişiselleştirilmiş ürünleri sizler de Amazon Handmade kısmında bulabilirsiniz.

T-shirt ile beraber çoğunlukla aynı veya benzer tasarımlarla sweatshirt ve hoodie de satabilirsiniz.  

Sonuç:

Yüz yüze gerçekleştirdiğimiz kamplarda öncelikle Amazon ve Etsy ile ilgili yoğunlaştırılmış bir eğitim sunuyor ve tedarik sistemimizi anlatıyoruz. Kampın ardından sürekli iletişimde kalarak satışlarınızı arttırmanız için size destek oluyoruz. 

Rexven olarak, bu zorlu süreçte sizin yanınızdayız. 6 yıllık tecrübemizle geliştirdiğimiz tedarik sistemi ve özel eğitim kampımızla, e-ticaret dünyasında başarıya ulaşmanız için gereken tüm adımları sizinle paylaşıyoruz.

50 kişiyle sınırlı kontenjanlı eğitim kampına katılmak ve panelle ilgili detaylı bilgi almak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Tamamen ücretsiz olan bu strateji görüşmesi doğru ve güvenilir adımlarla e-ticarette başarıyı yakalamak isteyen kişiler içindir.

rexven-logo

Rexven üreticileri ve toptancıları, e-ticaret yapan veya yapmak isteyen girişimcileri, bunun yanında kargo, lojistik, ara depo, muhasebe gibi hizmet sağlayıcıları birleştiren bir platformdur.

rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
iyzico-logo
troy-logo
mastercard-logo
visa-logo
The term 'Etsy' is a trademark of Etsy, Inc.
This application uses the Etsy API but is not endorsed or certified by Etsy.