Amazon Dropshipping Yapılır Mı? Amazon'da Dropshipping Tavsiye Edilir Mi?

4 dk

25 Eylül 2023

E-Ticaret
Amazon


‘Amazon dropshipping yapılır mı? Yapılması önerilir mi?’ gibi sorular özellikle Amazon’da satışa başlamak isteyen birçok kişi tarafından merak ediliyor. Amazon dropshipping diğer iş modellerine kıyasla daha çok karşımıza çıktığını fark etmişsinizdir. Bunun sebebi dijital mecralarda dropshipping iş modelinin ‘kısa sürede ve kısa yoldan para kazanmak’ olarak tanıtılmasının etkisi oldukça büyük. Peki gerçekten Amazon dropshipping ile kısa yoldan para kazanılabilir mi? Gelin bu soruya birlikte cevap verelim.

Google’a ‘Amazon Dropshipping Policy’ yazdığınızda Amazon’un dropshipping politikasını kolayca inceleyebilirsiniz. Amazon’un dropshipping politikası tamamen dropshippinge izin vermediği anlamına gelmediği gibi belirli bir politikayla sınırlandırdığını anlayabiliriz. Amazon dropshipping iş modeline izin veriyor. Bu iş modelinde tedarikçilerden alıp ürün gönderdiğiniz takdirde sorun teşkil etmiyor. Yani Amazon.com veya diğer pazar yerlerinde ürünleri listeledikten sonra ürünlerinizi satıldığında tedarikçinize bu durumu bildirdiğinizde dropshipping yöntemine Amazon izin veriyor. Çünkü ürünün içerisinde sizin bilgileriniz oluyor.

Bununla birlikte Amazon Kanada, Singapur, Avusturalya gibi diğer pazarlarda ürünleri listelediğinizde ve ürünleriniz satıldığında Amazon’un hesabınızı askıya alma riski bulunuyor. Çünkü bu ürünlerin üzerinde başka satıcıların bilgileri bulunuyor. Bu durum Amazon’un yasakladığı yöntem. Fakat ürünleri Amazon.com’dan alıp ara depoya çekerek ürün içerisine kendi bilgilerini koyduktan sonra ülkelere gönderen kişiler oluyor. Ama bu konuya Amazon’un izin vermediğini yani yasakladığını bilmeniz gerekiyor.

Amazon dropshipping modelindeki tek risk Amazon’un izin vermemesi değil; Amazon dropshipping yaparken onlarca, yüzlerce, binlerce ürünü yazılımlar vasıtasıyla yükleniyor. Bu ürünler arasında marka tescili olan markalar da oluyor. Siz, marka olan ürünleri listelediğinizde ve ürünler satıldığında markalar buna izin vermediği için sorun yaşamış oluyorsunuz. Bu ürünleri, o markadan, toptancıdan ya da distribütöründen alıyor olmanız lazım. Aksi takdirde marka ihlal şikâyeti alabilirsiniz. Bu işin oluru; markadan, distribütörden ya da toptancısından izin alıp satışı yapmak ancak bunu zaten yapıyorsanız dropshipping yapmanıza gerek yok. Konuyla alakalı FBA olarak satış yaparsanız daha uygun bir satış modeli olacaktır. Çözümü de aslında az ürün yüklemekte bulmak lazım. Bir anda binlerce ürün yüklediğinizde Amazon dropshipping satıcısı olduğunuzu fark edip uyarı veriyor.

3 Asın Suspendi Nedir?

3 asin suspendi, Amazon’un sizin dropshipping yaptığınızı anladığında gönderdiği uyarıdır. Örneğin bir anda bin ürün yüklerseniz Amazon sizden üç ürününüzle alakalı faturanızı ve yetki belgenizi istiyor. Tabii dropshippingte siz ürünleri almadığınızdan dolayı faturaları iletemiyorsunuz. Hesabınız suspend olduğunda ise açılma oranı oldukça düşük. Peki bu şekilde hesabınız suspend olursa ne olur? Amazon sizin paranızı çekmeniz konusunda zorluk çıkartır. Üstelik Amazon hesabınız da kapanma riskiyle karşı karşıya kalır. O yüzden Amazon'da suspend konusuyla alakalı dikkatli olmakta fayda var.  Konuyla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Amazon dropshippingin bir başka riskli tarafı da ürünleri hiç görmüyor olmanız. Amazon.com’dan ürünleri Kanada’ya listeliyorsunuz ama hangi ürünün ne olduğunu detaylarıyla bilmiyorsunuz. Ürünleri bilmeden listelediğiniz zaman ürünlerle alakalı soruları yanıtlayamadığınız gibi herhangi bir sorunla da siz uğraşıyorsunuz. Dropshipping yaptığınızda ürünlerinizi FBM yöntemini kullandığınız için müşteri ilişkileriyle alakalı tüm süreci kendiniz yönetiyorsunuz. Tek başına bile bunun epey uğraş gerektiren bir iş olması ‘kısa sürede para kazanma’ mitini yıkmaya yeter olduğunu gösteriyor.

Dropshipping Sermaye Gerektiriyor Mu?







Dropshipping genelde sermaye gerektirmeyen bir iş modeli olarak tanıtılıyor. Ancak ürünleri sattığınızda ürünleri tekrar alacak bütçenizin olması gerekiyor. Çünkü Amazon yeni açılan bir hesaba parayı bir aydan önce göndermiyor. Sonraki süreçte ise iki haftada bir paranızı gönderdiği için en azından iki haftalık bir nakit akışınızın olması çok önemli. Bu süreç kredi kartıyla da çözülebilir ancak yine de bu çözüm dropshippinge tamamen sermayesiz başlanabildiği anlamına gelmiyor.

Dropshipping iş modelini yapmak istiyorsanız E-Bay’i kullanabilirsiniz. Amazon kadar katı olmadığı gibi kişisel bilgilerinizi girmediğiniz için hesabınız suspend olduğunda tekrar hesap açabiliyorsunuz. Benzer bir şekilde Shopify’da dropshipping iş modeliyle satış yapabilirsiniz. Burada kendi web sitenizi kurup birçok satıcıdan ürün ekleyerek Shopify vasıtasıyla ürünlerinizi satabilirsiniz. Ancak uzun soluklu bir ticaret düşünüyorsanız ve iyi bir ürün bulduysanız ürününüzle private label iş modeline geçebilirsiniz.

Bilindiği gibi Amazon potansiyeli oldukça büyük bir pazar yeri. Burada ticaret yaparken riskleri göz önünde bulundurmanız önem teşkil ediyor. Dropshipping gibi bir iş modeli yapabilirsiniz ancak riskleri bilerek dikkatli ilerlemenizde fayda var.

Amazon ve Etsy gibi büyük pazar yerlerinde ticaret yapmak için kapsamlı ve doğru bilgiler için linke tıklayarak eğitim sayfasından ücretsiz eğitime ulaşabilirsiniz!

Benzer Yazılar

Tamamen ücretsiz olan bu strateji görüşmesi doğru ve güvenilir adımlarla e-ticarette başarıyı yakalamak isteyen kişiler içindir.

rexven-logo

Rexven üreticileri ve toptancıları, e-ticaret yapan veya yapmak isteyen girişimcileri, bunun yanında kargo, lojistik, ara depo, muhasebe gibi hizmet sağlayıcıları birleştiren bir platformdur.

rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
iyzico-logo
troy-logo
mastercard-logo
visa-logo