Yeni Başlayanlar İçin Amazon FBA Rehberi

4 dk

26 Eylül 2023

E-Ticaret
Amazon
Dijital Pazarlama


Amazon FBA Rehberi programa ve nasıl başlanacağına ilişkin kapsamlı bir genel bakış sunar. Amazon FBA (Fulfillment by Amazon) e-ticaret devi tarafından sunulan, satıcıların Amazon’un altyapısını kullanabilmelerine olanak tanıyan bir sistemdir. 

İlk olarak, Amazon FBA yapmanın faydalarını anlamak önemlidir. Bu hizmet, satıcıların Amazon’un geniş depo ve dağıtım merkezlerinden yararlanarak ürünleri müşterilere daha hızlı bir şekilde göndermelerine olanak tanır. Ek olarak, Amazon’un müşteri hizmetleri ekibi satıcılar adına tüm müşteri sorunlarıyla ve iade süreçleriyle ilgilenir. Böylece değerli vaktinizi işinizi geliştirmeye ayırabilirsiniz.

Amazon FBA’nın diğer bir avantajı, ürünlerinizin Amazon tarafından karşılanmasıyla birlikte artan görünürlük ve güvenilirliktir. Müşterilerin Amazon tarafından karşılanan ürünlere güvenme ve satın alma olasılıkları daha yüksektir. Bu da ürünlerin Amazon pazarında genellikle daha yüksek arama sıralamalarına sahip olmasını sağlar.

Amazon FBA İpuçları

E-ticaret ortamında gerçek bir etki yaratmak isteyen her satıcı Amazon gibi önemli platformlarda bir adım önde olmak ister. Platformda rekabetin içerisinde kalabilmek için uygulamanız gereken stratejileri belirlemeniz oldukça önemli.

Amazon’da FBA söz konusu olduğunda akılda tutulması gereken en önemli meselelerden biri, ürün optimizasyonunun önemidir. Bu, ayrıntılı ürün açıklamaları, yüksek kaliteli resimler ve doğru fiyat bilgileri dahil olmak üzere liste kaydınızın mümkün olduğunca eksiksiz ve doğru olmasını sağlamak anlamına gelir. Ek olarak, görünürlüğü artırmaya ve daha fazla satış sağlamaya yardımcı olacağından, ürününüzün anahtar kelimeler açısından iyi sıralandığından emin olmanız gerekiyor.

Amazon’da başarılı olmak için bir diğer önemli strateji, en son trendlerden ve platformdaki değişikliklerden haberdar olmaktır. Bu, liste kaydınızı iyileştirmek için kullanılabilecek yeni özellikleri ve araçları takip etmenin yanı sıra, Amazon’un politikalarında veya algoritmalarında satışlarınızı etkileyebilecek değişiklikler hakkında bilgi sahibi olmanız anlamına gelir. Ek olarak, güçlü bir itibar oluşturmak için liste kaydınızı düzenli olarak güncellemeli ve müşterilerle etkileşim kurmak için platformda aktif kalmalısınız.

Son olarak, sadık bir müşteri tabanı oluşturmaya ve sürdürmeye odaklanmanız gerekiyor. Bu, mükemmel müşteri hizmeti sunarak, hızlı ve güvenilir nakliye sağlayarak ve müşterilerin geri gelmesini sağlamak için düzenli promosyonlar ve indirimler sunarak yapılabilir. Ek olarak, ürün ve hizmetlerinizi zaman içinde iyileştirmek için müşterilerinizle etkileşimde kalmak ve geri bildirim toplamak oldukça önemlidir.

Amazon FBA ile Amazon FBM Arasındaki Fark Nedir?

Ürünlerinizi listeleme ve satma konusunda size sunulan farklı sipariş karşılama seçeneklerinden ikisi Amazon FBA ve Amazon FBM’dir. Her iki seçenekte de ürünlerinizi Amazon pazarında satabilirsiniz ancak hangisini kullanacağınıza karar vermeden önce ikisi arasında temel farklılıkları bilmeniz gerekir.

Amazon FBA, ürünleriniz için Amazon’un depolarını kullanmanıza ve Amazon tarafından doğrudan müşterilerinize gönderilmesine olanak sağlayan bir hizmettir. Bu hizmet, siparişlerinin işlenmesi ile müşteri hizmetleri ve iadelerin ele alınmasını içerir. FBA’yı kullanmanın ana faydalarından biri, ürünlerinize müşteriler nezdinde sağlayabileceği artan görünürlük ve güvenilirliğin yanı sıra nakliye lojistiğini ve müşteri hizmetlerini kendiniz halletmek zorunda kalmamanızın sağladığı ek rahatlıktır.

Amazon FBM ise, satıcının ürünü müşteriye kendi gönderdiği bir seçenektir. FBM ile müşteri hizmetleri ve iadelerin yanı sıra müşteri siparişlerini ele almak ve işleme koymaktan siz sorumlusunuz. FBM kullanmanın ana faydalarından biri, ürünlerinizin nakliyesi ve taşınması üzerinde daha fazla kontrole sahip olmanızdır. Ancak bu aynı zamanda nakliye lojistiğini ve müşteri hizmetlerini kendiniz halletmeniz gerektiği anlamına gelir. Bunun yanı sıra FBM ile ürünlerin listelenmesi, stok takibi gibi durumlar da satıcılar tarafından tek tek kontrol etmesi gerekiyor. 

Özetle; FBA, ürünleriniz için daha fazla görünürlük ve güvenilirlik sağlamanın yanı sıra lojistiği kendiniz halletmek zorunda kalmamanız gibi ek bir rahatlık sağlayabilir ancak aynı zamanda ek ücretlerle birlikte gelir. FBM, ürünlerinizin nakliyesi ve taşınması üzerinde size daha fazla kontrol sağlar ancak aynı zamanda lojistiği kendiniz halletmeniz gerektiği anlamına gelir. Her iki seçeneğin de artıları ve eksileri vardır, belirli iş ihtiyaçlarına ve hedeflerine göre hangisinin kendisi için en iyi olduğuna karar vermek satıcıya kalmıştır.

Amazon FBA Ücretleri

Amazon FBA ücretleri, girişimciler ve gelecek vadeden işletme sahipleri için karmaşık ve korkutucu bir konu olabilir. Amazon’un sipariş gönderim hizmetlerinin yardımıyla işletmeler dünyanın her yerindeki müşterilere ulaşabilir. Ancak ücretler tam olarak anlaşılmadan başarılı bir e-ticaret işi başlatmak karanlıkta hareket etmekten farksızdır.

Amazon’da Ürün Araştırma Yazılımları


Amazon’da satış yapmak için doğru ürünleri bulmak çok önemlidir. Talebi yüksek ancak nispeten düşük rekabete sahip ürünler bulmak başlangıç için yeterlidir. Bunun için iyi bir ürün araştırma ve ürün analizi sürecinden geçmelisiniz. Ürün araştırma ve analizini kendiniz yapabileceğiniz gibi bunu sizin yerinize yapan yazılımları kullanabilirsiniz. Bu yazılımlar hem sizi daha doğru bir veriyle buluşturacak hem de vakit kaybı yaşamanızı engelleyecektir. 

Potansiyel ürünlerinizi belirlemek için kullanacağınız yazılımlar genel itibariyle web uygulamasından ve Chrome eklentisinden oluşmaktadır. Web uygulamasının temel mantığı ürün fikirlerinin bulunması ve ürün araştırması yapılması, Chrome eklentisiyle de fikirlerin ve ürünlerin rekabetinin analiz edilmesi. Amazon’da satış yapmak için istatistiksel verileri kullanmak ve bu veriler çerçevesinde ürünleri analiz etmek bu pazar yerinde başarılı olma şansı artıyor.

Ücretsiz kullanabileceğiniz analiz araçları: Camelcamelcamel, Keepa, AMZ base, Keyword tool, Sonar tool, Amazon FBA calculator, Answer the public, Unicornsmasher, Ds Amazon quick view’dır. 

Ücretli kullanabileceğiniz analiz araçları: Helium 10, Viral Launch, Jungle scout, AMZ scout, Sellics, Egrow, Cashcowpro, Amazeowl, Fbatoolkit ve Emparazon.

Amazon’da en aktif kullanılan ve en işlevsel yazılımlardan kısaca bahsedelim. Öncelikle Helium 10 uygulaması Amazon private label iş modelinde en çok kullanılan uygulamalardandır. Yüksek sıralamalı anahtar kelimeleri bularak sıralamalarınızı yükseltmek için ürün ve listelemesini optimize eder.

Jungle Scout; ürünün trendlerin, anahtar kelimelerin analizini sağlar aynı zamanda en çok satan ürünlerin sıralamasını ve iç görülerini ve rakiplerin taktiklerini gösterir. 

Viral Launch, bir ürünün arama sonuçlarında en çok satanlar sıralamasını, aylık satışları, geliri ve diğer ölçütleri gösteriri. Kullanıcılar trendleri ve ürün fikir puanını da görüntüleyebilirler. 

Emparazon; Türkiye’de ilk ve tek Türkçe analiz uygulamasıdır. Uygulamadaki kelime aracı ile Amazon’daki en çok aranan kelimelerin hacmini, en çok tıklanan ve satan ürünleri analiz edebilirsiniz. Timeline aracıyla anahtar kelimelerin aylık aranma hacimlerini, satış oranlarını ve anahtar kelimelerde en çok satan üç ürünün dönüşüm ve tıklanma oranını da analiz edebilirsiniz. Bunun yanı sıra ürün araştırma aracıyla Amazon’daki tüm ürünleri en çok satandan en az satana doğru anahtar kelimeleri tespit edebilir, Ocean aracı ile ise anahtar kelimelerdeki ürünlerin indekslendiği kelimeleri bulabilir ve rakiplerinizin kelimelerini inceleyebilirsiniz.

Amazon’da satış yapmak istiyor ancak nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız Rexven’den danışmanlık alabilirsiniz. Ayrıca Rexven Topluluğuna dahil olanlar Emparazon uygulamasını %40 indirimle kullanabilme fırsatına erişiyor. Rexven'in ayrıcalıklarından faydalanmak için linki tıklayabilirsiniz. 

Benzer Yazılar

Tamamen ücretsiz olan bu strateji görüşmesi doğru ve güvenilir adımlarla e-ticarette başarıyı yakalamak isteyen kişiler içindir.

rexven-logo

Rexven üreticileri ve toptancıları, e-ticaret yapan veya yapmak isteyen girişimcileri, bunun yanında kargo, lojistik, ara depo, muhasebe gibi hizmet sağlayıcıları birleştiren bir platformdur.

rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
iyzico-logo
troy-logo
mastercard-logo
visa-logo