Amazon Avrupa’da satış yapmak istiyorsanız ilk olarak ‘VAT numarası nedir? VAT numarası nasıl alınır?’ sorularıyla karşılaşırsınız. Avrupa Birliği yasalarına göre her devletin bir VAT numarası ve VAT prosedürü vardır. Avrupa’da fiziksel bir mağazanız olmasa dahi eğer Avrupa’da ticaret yapmayı planlıyorsanız VAT numarasına sahip olmanız gerekiyor. Ancak Avrupa’da satış yapacağınız her ülke için ayrı VAT numarası almanız gerekmektedir. Gerekli durumlarda ise aynı şirket için birçok VAT numarası alabilirsiniz.
VAT Numarası Nedir?
VAT numarası Türkçe’ye Katma Değer Vergisi olarak çevrilen Value Added Tax’in kısaltılmışıdır. Başka bir ifadeyle VAT, üretimden satışa kadar katma değerin her kısmında mal ve hizmetler üzerinde alınan tüketim vergisidir. Satılan her ürün için devletin belirlediği KDV miktarı bulunur. Satıcının ise satış yaptığı ürünler için vergi ödeme zorunluluğu vardır. Vergileri ödemediği durumda satış izinleri iptal edilir ve ticaret yapmanız engellenir.
Avrupa vergi denetimi konusunda oldukça katıdır. Usulüne uygun satış yapmayan satıcıların Avrupa’da ticaret yapma şansını tamamen kaybetme riski vardır. Öte yandan VAT numarasına sahip olmak fatura keserek büyük firmalarla iş birliği yapmanın önünü açar. Kendi markasını büyütmek isteyen satıcılar için büyük işletmelerle yapılacak iş birliği çok önemlidir.
VAT Numarası Nasıl Alınır?
Öncelikle VAT numarası her ne kadar Avrupa’da ticaret yapabilmek için gerekli olsa da Avrupa’da bir şirketinizin olmasına gerek yok. Türkiye’deki şirketinizle VAT numarası alabilirsiniz. VAT numarası almanın iki yöntemi vardır: Bu hizmeti veren özel firmalar aracılığıyla VAT numarası alabildiğiniz gibi Amazon üzerinden VAT kaydı başvurusu yapabilirsiniz.
VAT başvurusu yapmak için en mantıklı yol hangi ülkede ürünlerinizi depolamaya karar verdiyseniz orada başvuru yapmanızdır. Örneğin Hollanda’da ürünlerinizi depolayacaksınız Hollanda’dan VAT kaydı almanız gerekiyor. Bir diğer önemli nokta ise VAT numarası aldığınız ülkenin dışında ülkelerde satış yapmak istediğinizde ne ile karşılaşacağınızdır. Bir ülkeden VAT numarası aldıktan sonra başka ülkelerde de satış yapabilirsiniz ancak her ülkenin belli bir satışa kadar limiti bulunuyor. Bu limiti geçtiğiniz takdirde o ülkeden de VAT numarası almak durumunda kalıyorsunuz.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
VAT numarası aldığınız ülkenin dışında belli bir limiti aşmayacak kadar satış yapabiliyorsunuz ancak bu konuda gözden kaçırılmaması gereken bir konu var. Eğer tek bir ülkede VAT kaydı alacaksanız Amazon’un Pan-European sistemini kullanmamanız gerekiyor. Çünkü bu sistemde siz Avrupa’nın herhangi bir ülkesinin deposuna gönderirken Amazon farklı ülkelerin deposuna dağıtım sağlayabiliyor. Bu durumda her ülkeden VAT numarası almanız gerektiği için bu sistemi kullanmamaya dikkat etmelisiniz.
VAT Numarası Almak İçin Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
VAT numarası almak için iki yöntem olduğundan bahsetmiştik. Biraz daha detaylandırmak gerekirse; eğer özel firmalar aracılığıyla VAT numarası alacaksanız öncelikle firmaya başvuru yapmanız ve başvurular arasında yıllık ya da altı aylık gibi paketlerden birini seçmeniz gerekiyor. Bu aşamadan sonra firma size ‘Account Manager’ atıyor ve süreçle ilgili tüm işlerle ilgileniyor. Firma aracılığıyla VAT numarası aldığınızda sizden istenilen belgeleri numarasını alacağınız ülkenin diline çevirerek gönderebilirsiniz. Özel firmalar aracılığıyla VAT numarası almanız 4 ile 12 hafta arasında sürüyor.
Bir diğer yöntem olan Amazon üzerinden VAT numarası almak için de Amazon sitesinden arama kısmına “VAT registration” yazarak karşınıza çıkan sayfada kısaca bilgilerinizi giriyorsunuz. Ardından Amazon tarafından başvuru talebinizin iletildiğine ilişkin bilgilendirme metni çıkıyor. Özel firmalarda olduğu gibi sizden söz konusu belgeleri istedikten sonra VAT numarasını temin ediyor.
VAT Numarası Almak İçin Hangi Belgeler Gerekiyor?
Amazon’dan da özel firmadan da VAT numarası almak için hazır etmeniz gereken birtakım belgeler bulunuyor. Bu belgeleri sıralamadan önce hangi ülkeden VAT numarası alacaksanız belgeleri o dile çevirmeniz gerektiğinin altını çizmek lazım.
- Şirketin kuruluşuyla ilgili ayrıntıların yer aldığı şirket kuruluş belgesi veya Ticaret Sicili.
- Şirketin kurulduğu ülkenin vergi levhası.
- Şirketin ortaklığının türünü ve kapsamını belirten sözleşme.
- Kayıt formunu imzalayacak kişilerin temsili yetkili olduğuna dair imza kanıtı.
Amazon Avrupa’da ticaret yapmak isteseniz de tüm bu süreç sizin gözünüzü korkutuyor olabilir. Bu sürecin düşündüğünüz kadar zor olmadığını söylemekte fayda var. Öncelikle yazışmaları yapabilecek ve başvuru yapabilecek kadar ingilizce bilmeniz yeterli. Burada önemli olan konu Amazon üzerinden VAT başvurusu yaptığınızda size iletilen formu kısa süre içerisinde göndermeniz. Aksi takdirde başvurunuzun yanma riski söz konusudur. Bunun dışındaki tüm süreç oldukça kolaydır. VAT numarası aldığınız takdirde Amazon Avrupa’da satış yapmanın avantajlarından faydalanabilirsiniz.
Bu avantajlar arasında geniş bir müşteri kitlesine ulaşım, marka bilinirliğinin artması ve farklı ülkelerdeki pazar dinamiklerinden yararlanma şansı bulunmaktadır. Ayrıca, VAT numarası, işletmenizin Avrupa Birliği içerisinde daha profesyonel ve güvenilir bir imaj sergilemesine olanak tanır.
Son olarak, VAT numarası almak için gerekli evrakların toplanması ve başvurunun yapılması sürecinde, herhangi bir aksamaya mahal vermemek adına detaylı bir hazırlık yapılması önerilir. Bu süreçte, gerektiğinde bir muhasebe uzmanından veya danışmandan yardım almak, işlemlerin daha hızlı ve hatasız ilerlemesine katkı sağlayabilir. Unutulmamalıdır ki, VAT numarası almak, Amazon Avrupa pazarında başarılı olmanın anahtarlarından biridir.
Amazon'da satış yapmak için bilmeniz gereken tüm detayları Rexven ekosistemi sağlamaktadır. Pazar yerlerinde sağlam adımlarla ilerlemek için siz de Rexven'e katılın!