İçeriklerinizi Planlamak İçin Sosyal Medya Takvimi Nasıl Oluşturulur?

5 dk

26 Eylül 2023

Dijital Pazarlama

Sosyal medya içeriklerinizi planlamak için etkili bir sosyal medya takvimi oluşturmanız oldukça önemlidir. Dijital platformların çeşitliliği ve her platformun kendine özgü dinamiği göz önünde bulundurulduğunda düzenli işlenmiş takvimin gerekliliği daha çok ortaya çıkıyor. Bu gerekliliği şöyle açıklamaya çalışalım: günümüzde birçoğumuz sosyal medyayı aktif kullanıyoruz. Instagram’da paylaştığınız bir storyi LinkedIn’de paylaşabilir miydiniz? Peki tüm platformlara aynı anda manuel olarak içerik paylaşmak mümkün mü? İmkansız değil elbette ama uzun vadede yorucu bir süreç ve karışıklık yaşanması oldukça muhtemel.

Pazarlama stratejisi marka ve işletmeleri üst seviyeye çıkaracak olan temel unsurdur. Pazarlama stratejisi sayesinde rakip analizi yapılarak eksik ve noksanlar tespit edilir, hedef kitle analizi sayesinde ise hedef kitleye uygun içerikler üretilir. Bu içeriklerin uygun bir şekilde planlanması ise pazarlama stratejisinin ayrılmaz bir parçasıdır.

Öte yandan bir ay içerisinde paylaşılan tüm içerikleri görebildiğiniz için hangi içeriklerin etkileşim aldığını, karınızı artırdığını tespit edebilir ve performansınızı takip edebilirsiniz. Bu sayede içerik stratejinizi bu planlanmış veriler doğrultusunda geliştirebilirsiniz. Sosyal medya takvimine uygun planlı içeriklerin marka veya işletme açısından yararı oldukça fazladır. Planlama, uzun vadede müşteri ilişkilerini geliştirir, marka bilinirliği ve satışların artmasını sağlar. Bu yazıda sizlere düzenli bir paylaşım planı için olmazsa olmaz sosyal medya takviminin nasıl oluşturulduğunu aktaracağız.

Sosyal Medya Takvimi Nedir?

Sosyal medya takvimi, içeriklerin tarihi veya saati belirlenmiş bir zamanda planlamaya ve düzenlemeye ilişkin yardımcı bir araçtır. Bu takvim aracılığıyla içeriklerinizi düzenli bir şekilde paylaşabilirken zamandan tasarruf ederek vaktinizi verimli kullanabilirsiniz.

Sosyal medya takvimi özel günleri, etkinlikleri, kampanya ve projelerinizin teslim tarihlerini tek bir yerden takip eden düzenleme aracı olarak işlev görmektedir.

Sosyal Medya Takvimi Nasıl Oluşturulur?

Sosyal medya takvimi oluşturmak için işinize yarayacak tüm bilgileri aşağıda sıraladık.

Takvime Eklemeniz Gereken İşlere Karar Verin

Öncelikle sosyal medya takvimiyle işlerinizi nasıl kolaylaştırabileceğinize karar vermeniz gerekiyor. Bu işler, birbirinden farklı markaların hesap yönetimi olabildiği gibi iş bölümü yapmaya veya hatırlatıcı işlevi görmeye de yaramaktadır. Bir ay öncesinden takviminize yapılması gereken işleri ve paylaşılması gereken içerikleri girerseniz sonrasında paylaşımları gözden kaçırmamış olursunuz.

Takvime eklemeniz gereken işlerden bazıları şunlardır:

  • Kullandığınız sosyal medya platformları
  • Paylaşımların yapılacağı tarih ve saat
  • Görsel materyaller
  • Ürün lansmanları, çekilişler ve kampanyalar.

Sosyal Medya Hesabınızdaki Verileri Ölçün

Sosyal medya hesabınızda bir aylık planlanmış paylaşımlar aynı zamanda o ay içerisinde hangi içeriklerin etkileşim aldığı ve ne kadar erişildiğine ilişkin bir veri sunar. Aynı zamanda içeriklerin iyileştirilmesi gereken yönleri hakkında da fikir verir. Bu veriler aracılığıyla anlamlı bir çıkarım yapmak gelecekteki içeriklerinizin niteliğini belirleyecektir.

Hedef Kitlenizi ve Platformların Dinamiklerini Takip Edin

Hizmetinizin ya da ürününüzün hitap ettiği kitleyi analiz etmeniz, kitlenize uygun içerikler üretmeniz için son derece gereklidir. Hedef kitlenizin yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu gibi demografik bilgiler ışığında içerik planınızı oluşturabilirsiniz.

Benzer biçimde her sosyal medya platformunun kendine özgü dinamiği vardır. Bu platformların kullanıcıları da ürününüze ilişkin farklı beklentilere sahip olabilir. Bir içeriğiniz Instagram’da çok erişime sahip olsa da YouTube’da aynı etkiye sahip olmayabilir. Platformların söylemleriyle konuşmak ve bunlara uygun içerik üretmek önem kazanıyor.

Takvimle İlgili Geri Bildirim Alın

Takviminizi tamamladıktan sonra ekip arkadaşlarınızla takvimin işinizi kolaylaştırıp kolaylaştırmadığını değerlendirebilirsiniz. Bu değerlendirme takviminizi geliştirmeniz ve yeni şeyler eklemeniz açısından besleyici olacaktır.

İşinize Yarayacak 5 Sosyal Medya Takvim Önerisi

İçeriklerinizi düzenli bir şekilde planlamak için takvime niçin ihtiyaç duyduğunuzdan bahsettik. Şimdi işinize yarayacak birkaç takvim önerisi paylaşacağız.

1-Excel

Excel sosyal medya paylaşım takvimi oluşturmak için son derece kullanışlı ve ücretsiz araçlardan birisidir. Excel’de kendinize ve stratejinize uygun bir şablon hazırladıktan sonra içeriğini doldurmaya başlayabilir ve kolayca kullanabilirsiniz.

2-Drive

Sosyal medya paylaşım takvimi oluşturma konusunda bir diğer kullanımı kolay ve ücretsiz araç da Google Drive’dır. Drive takvimine içeriklerinizi girebilir planlarınızı karıştırmamak için renklendirebilirsiniz. Aynı zamanda takvim çalışanlar arasında kolayca paylaşılabilirdir. Drive’ın kullanım kolaylığı bu araçlar arasında popülerleşmesini sağlıyor.

3-Trello

Trello, sosyal medya takvimleri arasında en profesyonel olan araçların başında geliyor. Takvim olmanın ötesinde güncel olarak kimin ne iş yaptığına ilişkin de bilgi veriyor. Aynı zamanda kart atama özelliği sayesinde ekip arasında iş bölümü yapabilmeyi kolaylaştırıyor. Trello içerisinde görsel materyallerde yüklenebildiği gibi görsel materyaller üzerinden yorum yapmayı da mümkün kılıyor. Yani profesyonel bir iş için son derece etkili bir organizasyon aracı olduğunu söylemek mümkün.

4-Hootsuite

Hootsuite’in başlıca özelliği yayıncılıktır. Başka bir ifadeyle içeriği sosyal ağlarda yayınlayabilme özelliğine sahiptir. Üstelik hesaba giriş yapmasanız bile başka kaynaklardan içeriği önizleme ve düzenleme imkanınız var. Bu program kampanya oluşturmaya ve içerik ekibiyle iş birliği yapmaya yardımcı araçtır.

5-Evernote

Evernote sosyal medya kampanyalarını organize etmek için kullanılabilen bir not alma uygulamasıdır. Uygulama yıllık, aylık, haftalık, günlük ve saatlik olarak bölümlere ayrılmıştır. Metin, el yazması, web sitesi, fotoğraf ve ses kaydı olarak not alabilmektedir. Etiketler sayesinde de aldığınız notları daha sonra rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu araç ekip arkadaşlarınızla iletişim kurabileceğiniz “work chat” adlı mesajlaşma kısmını da içerisinde barındırıyor.

Bu önerilerden sonra sosyal medyada planlama yapabilmek için takvimleri inceleyebilir, kullanarak test edebilirsiniz. Denemeniz sonucunda ancak sizin için en uygun uygulamanın hangisi olduğunu anlayabilirsiniz. Unutmayın, en iyi sosyal medya takvimi size en çok vakit kazandırandır.

Benzer Yazılar

Tamamen ücretsiz olan bu strateji görüşmesi doğru ve güvenilir adımlarla e-ticarette başarıyı yakalamak isteyen kişiler içindir.

rexven-logo

Rexven üreticileri ve toptancıları, e-ticaret yapan veya yapmak isteyen girişimcileri, bunun yanında kargo, lojistik, ara depo, muhasebe gibi hizmet sağlayıcıları birleştiren bir platformdur.

rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
iyzico-logo
troy-logo
mastercard-logo
visa-logo