Etsy'de Satış Yapmak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey

3 dk

26 Eylül 2023

Etsy
E-Ticaret
Etsy’de satış yapmak basit gibi görünse de birtakım prosedürleri yerine getirmeniz önem teşkil ediyor. Aynı zamanda satışlarınızı artırmak için bazı detayları öğrenmeniz gerekiyor. Bizler burada bir kılavuz gibi mağazanızı kurmak, listeler oluşturmak, siparişleri yönetmek ve işinizi büyütmek de dahil olmak üzere Etsy’de başarılı bir şekilde satış yapmak için bilmeniz gereken her şeyi ele alacağız. Bu yazıda sizlere Etsy’de satış yapmak için bilmeniz gereken her şeyi aktaracağız.

Etsy Nedir ve Nasıl Satış Yapılır?

Etsy, küçük işletmelerin; el yapımı, eski veya benzersiz ürünleri satmalarına olanak tanıyan bir e-ticaret platformudur. Etsy, el yapımı ürünleri satmak için en iyi yerlerden birisi olarak bilindiği için global çaptaki pazaryerlerinin başında gelmektedir.

Etsy’de satış yapmak için önce hesap oluşturmanız ve mağazanızı kurmanız gerekiyor. Mağazanız yayına girdikten sonra Etsy ürün listeleme özelliği ile satmak istediğiniz her şeyi potansiyel alıcıların dikkatine sunabilir ve satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Etsy’deki satışlarınızı en üst düzeye çıkarmak için, ürün listelemelerinizi anahtar kelimeler, yüksek kaliteli fotoğraflar ve net açıklamalar kullanarak optimize etmek önemlidir. Ayrıca, daha geniş bir kitleye ulaşmak için Etsy’nin pazarlama ve reklam araçlarını kullanmayı da düşünebilirsiniz. Biraz çaba ve sabırla Etsy’de nasıl satış yapacağınızı öğrenebilir ve işinizi büyütebilirsiniz.

Etsy’de Satış Yaparken Uyulması Gereken Kurallar

Etsy'de satış yapmak için bu pazar yeriyle ilgili yapılması gereken ilk ve en önemli şey pazaryerinin kurallarını öğrenmektir. Kurallara uygun satış yapmadığınızda ceza yiyebilirsiniz hatta hesabınız kapatılabilir. Bu tarz problemlerin önüne geçmek için platformun kurallarına dikkat etmeniz gerekiyor.

Öncelikle Etsy’nin ne satılmasına izin verdiğine bakalım. Etsy dört tane ürün grubunun satılmasına izin veriyor. Bunlar; el yapımı ürünler, dijital ürünler, vintage ürünler ve el yapımı ürün yapmak için kullanılan ara malzemelerdir. Bunların dışındaki ürünlerin satışı Etsy’de yapılmıyor. Satmayı düşündüğünüz ürünlerin bu kategorilerden olmasına dikkat etmelisiniz.

‘Reselling’ olarak adlandırılan ve Türkçe’ye al-sat olarak çevrilebilen ticaret yöntemiyle el yapımı ürünler ve dijital ürünler kategorisinde satış yapmak yasaktır. Başka bir ifadeyle satıcı olarak sizin yapmadığınız veya tasarlamadığınız bir ürünü Etsy’de satamazsınız. Al-sat yöntemi yalnızca vintage ürünler ve ara malzemelerde kullanılabilir. Bununla birlikte vintage ürünlerin de bu kategoriye dahil olması için en az 20 yıllık olması gerekmektedir.

El yapımı ürünlerin de üretiminde ya da tasarımında bulunmanız gerekiyor. Benzer bir şekilde dijital ürünlerin de sizin tasarımınız olması bekleniyor. Bir üretim ortağı ile çalışıyorsanız o üretim ortağını listelemenizde belirtmek ya da mağaza üyesi olarak eklemeniz önemli bir detay. Etsy’de satıcının kendi fotoğraf veya video içeriğini oluşturması kritik kurallardan biridir. Yani platform bir başka satıcının görsel içeriklerini ya da stok görselleri kendi ürünlerinize eklemenizi yasaklıyor.

Etsy’nin kurallarından bir diğeri de müşteri ilişkileriyle alakalıdır. Etsy satıcı ve alıcı arasındaki herhangi bir sorunun kendi aralarında çözülmesi ancak burada çözüme kavuşmaz ise kendisine bildirilmesini istiyor. Siparişle ilgili herhangi bir aksilik yaşanırsa bunu doğrudan alıcıya bildirmemiz önem teşkil ediyor. Ancak üst üste birçok defa sipariş iptali yaşamanız mağazanızın puanını düşürdüğü ve bu da satışları olumsuz etkilediği için olabildiğince sipariş iptali olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Etsy’de Satışa Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Etsy’de satış yapmak için Etsy politikalarını ve kurallarını dikkatle inceledikten sonra sırada hangi kategoride satış yapacağınıza karar vermek varHangi kategoriden mağaza açacağınız, satacağınız ürünlerin stokları, fotoğrafları ve açıklamalarıyla ilgili tüm ayrıntılar Etsy hesabı açmadan önce atılması gereken en önemli adımlardır. Çünkü Etsy mağazası açtıktan sonra bu süreç hızla ilerliyor ve geri dönüp düzeltmek zaman kaybı ve başarısızlığa sebep oluyor.

Hesabı açmadan önce elbette kendi kategorinizde rakip firmaların neler yaptığını, hangi tür  ürünlerin kâr marjının yüksek olduğunu, açıklamaların ve etiketlerin neler olduğunu analiz etmeniz size bir yol haritası sunacaktır. Böylece rakiplerinizin eksikliklerini kendi ürününüzde geliştirecek bir alan yaratabilirsiniz.

Etsy’de Anahtar Kelimeler ve Ürün Listeleme

Anahtar kelime, ürünü doğru tanımlayan kelime öbeğidir. Alıcı olduğunuzu varsaydığımız bir senaryoda Etsy’de satış yapmak için bir ürün arıyor olsanız ilk olarak arama çubuğuna ürünü ve ürünün benzeri kategorileri yazarsınız. Benzer şekilde satıcı da alıcı gibi düşünmeli ve alıcı becerilerine ve reflekslerine uygun anahtar kelimeler tercih etmelidir. Yani burada üstünde durulan konu Etsy SEO’dur. Sizler de ürün listeleme aşamasında ürünlere uygun kelimeler listelerseniz, ürünleriniz daha fazla listede görünür olacaktır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken konu insanların ürünümüzle alakalı hangi kelimeleri kullanarak arama yaptığıdır. Bu kelimeleri tespit ettikten sonra ürün listelemesi sırasında bu kelimeleri başlıkta, açıklamada, etiketlerde kullanmanız gerekiyor.

İnsanların ürünümüzle alakalı nasıl bir arama yaptığını öğrenmemiz için ise birkaç yöntem mevcut. Bunlardan biri rakiplerimizin başlıklarda, açıklamalarda ve etiketlerde hangi kelimeler kullandığını analiz etmek; bir diğeri ise yazılımlar aracılığıyla kelime araştırması yapmaktır. Anahtar kelime araştırması yapmak için kullanabileceğiniz en iyi iki yazılım ERANK ve MARMELEAD’dır.

Anahtar kelimesi çalışmasından sonra ürün listeleme aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamada başlıklar, kategoriler, nitelikler, fotoğraflar, açıklamalar ve etiket kısmı bulunuyor.

  • Başlıklar

Burada anahtar kelimelerinizdeki en açıklayıcı olan kelimeden seçmeniz gerekiyor. Uzun ve genel bir başlıktan ziyade kısa, net ve ürününüzün spesifik olarak tanımlayacak başlıklar seçin.

  • Kategoriler

Kategoriler etiket gibi davrandığı için tekrarlayan etiketler yazmanıza gerek yoktur. Başlıktaki gibi spesifik bir kategori seçtiğinizde yapılan bir arama ile ürününüzün eşleşme ihtimali çok daha yüksektir.

  • Ürün nitelikleri

Seçtiğiniz kategoriden sonra ürünle ilgili ekleyebileceğiniz ilave detaylardır. Renk, malzeme özelliği ya da desen gibi detaylara yer vermelisiniz. Nitelikler kısmı her ne kadar opsiyonel olsa da etiket gibi davrandığı için doldurmanız sizin avantajınıza olacaktır.

  • Fotoğraflar

Ürün listelerken dikkat etmeniz gereken en önemli yerlerden biridir. Etsy’e yükleyeceğiniz fotoğraflar, ürünlere zoom yapılarak detayların görülebilmesi için en az 2 bin piksel olması gerekiyor. Bununla birlikte ürünün boyutlarının anlaşılacağı, farklı açılardan fotoğraf çekmek oldukça önemli.

  • Açıklamalar

Açıklamalar kısmında ürününüzle ilgili anahtar kelimeleri içeren cümleler ekleyin. Bunu yaparken başlığı olduğu gibi kopyalamaktan ve anahtar kelimeleri direkt koymaktan kaçınmanız gerekiyor.

  • Etiketler

Etiketler benzersiz ürününüzü tanımlayan 13 kelime öbeği ekleme fırsatınız bulunuyor. Bu sebeple etiketlerinizi çeşitlendirin ve spesifik anahtar kelimelerinizden seçin. Daha önce belirtildiği gibi, kategoriler ve nitelikler etiket gibi davrandığı için o kısımlarda kullanılan, kelimeleri kullanmaktan kaçının.

Yeni Başlayanlar Etsy Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Bir Etsy satış yapmak ve platform hesabı oluşturmak kolaydır. Bunun için izlemeniz gereken belli başlı yöntemler bulunmaktadır. Bunları ele almadan önce Etsy’nin mağaza politikalarını dikkatli bir şekilde okumanızda fayda var. Mağazanızı bu politikalar doğrultusunda oluşturmanız yaşanması muhtemelen her sorunun önüne geçecektir.

Etsy’e kayıt olmanız sürecin ilk adımıdır. Bunun için de Etsy.com’a gidin ve ana sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Kayıt Ol” butonuna tıklayın. Ardından, adınızı, e-posta adresinizi ve bir şifre girerek kayıt formunu doldurun. Bundan sonra, gelen kutunuza gönderilen bir bağlantıya tıklayarak e-posta adresinizi doğrulamanız istenecektir. E-posta adresinizi doğruladıktan ve ödeme bilgilerinizi girdikten sonra Etsy mağazanızı kurabilirsiniz. Mağazanız kurulduktan sonra ürünlerinizi listelemeye ve Etsy’de satışa başlayabilirsiniz. Ürünlerinizi ücretsiz olarak listeleyebileceğinizi ancak Etsy’nin satılan her ürün için küçük bir ücret talep edeceğini unutmayın.

Etsy’de Güncel Komisyon Oranları ve Ücretler

2023 itibarıyla Etsy’de satılan ürünler için komisyon oranı, ürün fiyatının ve kargo ücretinin yüzde 5’i olarak belirlendi. Ayrıca Etsy, platformda satışa sunulan her ürün için 0,20 ABD doları listeleme ücreti de alıyor. Bu, satılan her ürün için Etsy’nin toplam satış fiyatından yüzde 5 komisyon ve 0,20 ABD doları listeleme ücreti düşeceği anlamına gelir. Örneğin, bir ürünü 10 dolara satarsanız ve nakliye maliyeti 10 dolar ise, Etsy 5,50 dolar komisyon (100 doların yüzde 5’i + 10 dolar ) ve 0,20 dolarlık listeleme ücreti alır. Bu oranların ve ücretlerin değişebileceğini unutmayın, bu nedenle en güncel bilgiler için Etsy web sitesini kontrol etmeniz önemlidir. Komisyon oranlarını ve ücretleri anlayan satıcılar, Etsy’de ürünleri listelerken ve ürünlerini fiyatlandırırken daha bilinçli kararlar verebilir.

Yurt Dışı Satışlarında Kargo Gönderimi

Başarılı bir şekilde Etsy’de satış yapmak için ürün listelemenizin, boyutlar, ağırlık ve nakliye maliyetleri ile ilgili tüm bilgiler dahil olmak üzere eksiksiz ve doğru olduğundan emin olmaktır. Ayrıca, farklı nakliye seçeneklerini araştırmak ve ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun olanı seçmek önemlidir. Etsy’de satış yapmak için bu ipuçlarını izleyerek güvenli bir şekilde küresel bir müşteri tabanına ulaşabileceksiniz.

Etsy’de Satış Yapmak İçin Şirket Açmam Şart Mı?

Etsy’de birçok satıcı ürünlerini listelemek ve satmak için bir şirket açmanıza gerek yok. Ancak, ürünlerinizi platformda listelerken ve satarken uymanız gereken bazı yasal gereklilikler var. Bunlar, satış vergisi için kaydolmayı, gerekli tüm lisansları ve izinleri almayı ve belirli ürün kategoriniz için düzenlemelere uymayı içerir. Bununla birlikte Etsy’deki ürün listelemelerinizin doğru olduğundan ve platformun yönergelerine uygun olduğundan emin olmanız önemlidir.

Başarılı bir şekilde Etsy’de satış yapmak için doğru bilgilere ulaşmanız gerekiyor. Konuyla ilgili doğru bilgilerin aktarıldığı video için linke tıklayın.

Benzer Yazılar

Tamamen ücretsiz olan bu strateji görüşmesi doğru ve güvenilir adımlarla e-ticarette başarıyı yakalamak isteyen kişiler içindir.

rexven-logo

Rexven üreticileri ve toptancıları, e-ticaret yapan veya yapmak isteyen girişimcileri, bunun yanında kargo, lojistik, ara depo, muhasebe gibi hizmet sağlayıcıları birleştiren bir platformdur.

rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
iyzico-logo
troy-logo
mastercard-logo
visa-logo