Etsy’de Satış Nasıl Yapılır?

7 dk

8 Mart 2024

Etsy
E-Ticaret

Etsy’de nasıl satış yapılır? sorusunu soran herkesin önce Etsy’nin nasıl bir pazar yeri olduğunu bilmesi gerekir. Çünkü başarılı bir satıcı olmanın yolu platformun dinamiklerine hakim olmaktan geçiyor. Peki platformun dinamiklerine hakim olmak neden önemlidir? Etsy’nin nasıl bir pazar yeri olduğunu bilmezseniz ve Etsy’nin kurallarına uymazsanız hesabınız suspend olma ihtimali artar. Tam da bu sebeple bu yazımızda önce Etsy’nin nasıl bir pazar yeri olduğunu ardından mağaza açma süreciyle burada başarılı bir satıcı olmanın anahtarlarından bahsedeceğiz.

Etsy Nedir? Etsy Nasıl Bir Pazar Yeridir?

Etsy, el yapımı ürünlerin, kişiselleştirilmiş ürünlerin , dijital ürünlerin ve antika ürünlerin satıldığı bir pazar yeridir. Amazon veya Türkiye’deki Trendyol gibi pazar yerlerinde her şey satılabilir iken bu platformda yalnızca üretim aşamasına dahil olduğunuz ürünler veya el yapımı ara ürünler (craft supplies) satılır.

Etsy, kişiye özel ürünlerin satıldığı bir platform olduğu için alıcılar için son derece cezbedicidir. Örneğin, müşteriler kişiselleştirilmiş bir ürün arıyorsa -söz gelimi üstüne adı yazılıyorsa- bu tarz ürünleri Amazon’da değil de Etsy’de arıyor. Çünkü müşteriler bu tarz ürünleri Etsy’de bulabileceğini biliyor. O yüzden bu pazar yerinin genel mantığını ve stratejisini anlamanız çok faydalı olacaktır.

Etsy'i bilmeniz yalnızca nasıl bir pazar yeri olduğunu ya da nelerin satıldığını bilmenizle sınırlı değildir. Etsy'i tüm kurallarıyla bilmeniz son derece önemlidir. Çünkü Etsy'de çoğu hesap, Etsy kuralları ihlal edildiğinde kapanır. Etsy’de hesabınızın kapanmaması için Etsy’nin kurallarını çok iyi bir şekilde bilip, bu kurallara uygun hareket etmeniz önemlidir. Etsy’nin kurallarının detaylarını aktardığımız Etsy kuralları e-kitabımızı indirmek için linke tıklayın! 

Etsy’nin Potansiyeli 

Etsy trafiği çok yüksek olan bir pazar yeridir. 2005’te kurulan bu pazar yerinde oturmuş bir sistemi ve müşteri portföyü vardır. Amazon aylık 2.5 milyar ziyaretçiyle birinci pazar yeri konumundayken Etsy aylık 470 milyon trafiği ile Amerika’da dördüncü büyük pazar yeri konumundadır. Türkiye’deki Trendyol ile karşılaştırıldığında neredeyse 3-4 katı büyüklüğündedir. Bu trafiğin büyük bir çoğunluğu Amerika’dan, İngiltere’den, Kanada’dan, Almanya’dan ve Avustralya’dan gelmektedir.

Siz de odağınızı Amerika ve bazı Avrupa ülkeleri olarak düşünebilirsiniz. Bu ülkeler millî gelirin yüksek olduğu ülkeler olduğu için Etsy’de satış yaparken TL fiyatlarına kıyasla çok daha yüksek fiyatlarla ürünlerinizi satabilirsiniz.

Etsy Kesintileri

2024 Nisan ayına kadar Etsy’de mağaza açmak ücretsizdi. Ancak Etsy artan dolandırıcılık vakaları sebebiyle bir dizi güvenlik önlemi almaya karar verdi. Bunlardan birisi de mağaza açmanın ücretlendirilmesi oldu. Etsy’de yeni bir mağaza açmanın bedeli artık 15 dolar. Bu ücret yalnızca bir kereye mahsus alınmaktadır.

Etsy’nin komisyonlarının detaylarını ‘Fees & Payments Policy’ kısmından inceleyebilirsiniz. Burada size üç çeşit kesintiden bahsedeceğiz.  Birincisi ‘Transaction Fees’ denilen %6,5 oranında genel bir kesinti. İkincisi ‘Regulatory Operating Fee’ Türkiye’den %1,1’lik  ekstra ücret alıyor. Üçüncüsü de ‘Payment Processing Fee’. Burda da Etsy %6,5+3 TL satış kesintisi alıyor. Bunun gibi ülkeler üzerinde değişiklik gösteren bir komisyon oranı var ama yine de diğer pazar yerleriyle karşılaştırdığımızda daha az olduğunu söylemek mümkündür.. Amazon gibi platformlarda biraz daha yüksek komisyonlar var. Fakat Amazon’un sizin yerinize depo ve gönderim sürecini yürüttüğü FBA sisiteminin avantajı da oldukça fazladır.

Etsy’de Satış Nasıl Yapılır?

Etsy’nin potansiyelinden bu yazı içerisinde bahsettik. Etsy’de oldukça büyük bir satış potansiyeli olduğu gibi çok fazla da satıcı bulunur. Dolayısıyla sizinle aynı kategoride satış yapan birçok satıcının arasından sıyrılmak ve başarılı bir satıcı olmak için sizi rakiplerinizden farklılaştıracak özelliklere sahip olmalı ve müşterileri kendi mağazanıza çekmeniz gerekir. Bunun için dikkat etmeniz gereken konu başlıklarını sıraladık. Ancak Etsy’de başarılı bir satıcı olmak için Rexven platformunda yer alan A’dan Z’ye Etsy E-Kitabını ücretsiz bir şekilde indirerek daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Ürüne Karar Verin

Etsy’de ne satacağınıza karar vermek, sürecin en kritik aşamalarından biridir. Eğer ne satacağınıza dair doğru bir karar veremezseniz, ilerleyen süreçlerde başarıya ulaşmak oldukça güçleşir. Bu aşamayı, bir gömleğin iliklenmesi gibi düşünebilirsiniz; ilk düğme yanlış iliklenirse geri kalanı da doğru iliklemek zorlaşır.

Etsy’de yüzlerce ürün satabilirsiniz ama niş bir alana odaklanmanız önemli. Odaklanmanız gereken, belirli bir alana spesifik olarak yoğunlaşmak ve o alanda başarılı olmaktır. Eğer çok fazla alana yayılmaya çalışırsanız, satışlarınızın ironik bir şekilde azaldığını fark edeceksiniz. Ne kadar niş ve özelleşmiş bir alana odaklanırsanız, satışlarınız o oranda artış gösterecektir. 

Tabii burada sizin üretim kapasiteniz ve üretim gücünüz de oldukça önemlidir. Burada dikkat etmeniz gereken bir konu da hediyelik olabilecek ve kişiselleştirilmiş bir şeyler satmaktır. Bildiğiniz gibi Etsy, bu tarza  önem veren bu bakış açısıyla kurulmuş bir pazar yeridir. Ne satıyorsanız satın, ürününüzü özelleştirmeye, kişiselleştirmeye karşı tarafın ismini, resmini ya da bir kedi köpek ürünü satıyorsanız onun resmini veya onun ismini eklemeye özen gösterin.

Ürün Konusundaki Yazılım Araçları

Etsy’de henüz ne satacağınıza karar vermediyseniz Rexven panelinden Çok Satan Ürünler ve Popüler Ürünler kısmını inceleyebilirsiniz. Eğer satacağınız ürün belliyse ancak nasıl bir geri dönüş alabileceğinizi bilmiyorsanız rakiplerinizi inceleme fırsatı bulacağınız Çok Satan Satıcılar aracını kullanabilirsiniz. Böylece ürününüze yakın ve benzer ürünlerin ne kadar sattığını ve nasıl bir strateji izlediğini anlayabilirsiniz.

Etsy Mağazanızı Kurun

Mağaza kurulumu, ürünlerinizi sergileyebileceğiniz ve müşterilerinizin sizi ve ürünlerinizi daha iyi tanıyabileceği önemli bir adımdır. Mağaza adınız, marka kimliğinizi yansıtmalı ve akılda kalıcı olmalıdır. Mağaza kurulum sürecinde, mağaza isminizi seçmek, mağaza bilgilerinizi doldurmak, mağaza politikalarınızı belirlemek ve ödeme yöntemlerinizi ayarlamak gibi adımları takip edeceksiniz.

Etsy’de mağazanızı oluşturmak için Etsy.com’a gidin ve ana sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Kayıt Ol” butonuna tıklayın. Ardından, adınızı, e-posta adresinizi ve bir şifre girerek kayıt formunu doldurun. Bundan sonra, gelen kutunuza gönderilen bir bağlantıya tıklayarak e-posta adresinizi doğrulamanız istenecektir. E-posta adresinizi doğruladıktan ve ödeme bilgilerinizi girdikten sonra Etsy mağazanızı kurabilirsiniz. Mağazanız kurulduktan sonra ürünlerinizi listelemeye ve Etsy’de satışa başlayabilirsiniz.

Ancak burada çok önemli bir uyarının altını çizmekte fayda var. Etsy mağazası açmak oldukça basit bir işlem olmakla birlikte önerimiz, mağaza açmadan önce tüm hazırlığınızı tamamlamış olmanızdır. Çünkü Etsy yeni açılan mağazaları desteklemek amacıyla ön plana çıkarıyor. Bu aşamada sizin hazırlığınız yoksa, ürün fotoğraflarınız ya da stoklarınız hazır değilse Etsy’nin bu desteğini kaçırmış olursunuz.

SEO ve Anahtar Kelime Optimizasyonu

Etsy'de görünürlüğünüzü artırmak için SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ve anahtar kelime optimizasyonu çok önemlidir. Ürün başlıklarınızda, açıklamalarınızda ve etiketlerinizde hedef müşterilerinizin arayabileceği anahtar kelimeleri kullanarak ürünlerinizin Etsy aramalarında daha üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz. Bu bağlamda 'müşteri gibi düşünmek' son derece yol gösterici olacaktır. Eğer siz bir müşteri olsaydınız, ürününüzü nasıl kelimelerle arardınız? Bu sorunun yanıtı anahtar kelimelerinize dair önemli bir bilgi sunacaktır. Ayrıca, Etsy'nin trend raporları ve popüler arama terimleri üzerine yapılan analizler, nişinize en uygun anahtar kelimeleri belirlemenize son derece yardımcı olacaktır.

Fotoğraf ve Ürün Açıklamaları

Etsy'de dikkat çekici ürün fotoğraflarına ve etkili ürün açıklamalarına sahip olmak, satış oranlarınızı artırmanın anahtarlarından biridir. Çünkü müşteri, online pazar yerinde fiziksel bir mağazada olduğu gibi ürünü inceleme fırsatına sahip olmadığı için ürünle ilgili ilk fikir sahibi olacağı yer fotoğraflar olacaktır. Bu sebeple, müşterileriniz ürünlerinizi yalnızca online görebileceği için, ürünlerinizin kalitesini, boyutunu ve özelliklerini en iyi şekilde yansıtan fotoğraflar kullanmalısınız.

Etsy’de ürün açıklamalarınıza anahar kelimeleri doğru bir şekilde geçirmeniz çok önemlidir. Ürün açıklamalarınızda, potansiyel alıcıların bilmesi gereken her detayı belirtin, ürünün nasıl kullanıldığını, boyutlarını, malzemelerini ve bakım talimatlarını eklemeyi unutmayın.

Sosyal Medyadan Trafik Çekmek 

Etsy mağazanıza sosyal medyadan trafik çekmeniz Etsy'nin ürünlerinizi ön plana çıkarmasına yol açar. O yüzden dışarıdan trafik çeken bir model kurduğunuzda satışlarınızın iyi seviyede arttığını görebilirsiniz. Sosyal medyada platformlarından Instagram ve Pinterest Etsy'de ürünlerinizi sergilemeniz için son derece işlevsel bir vitrin olsa da ürünlerinizi -eğer video çekmeye uygun bir ürün ise- TikTok, YouTube gibi platformlarda da sergileyebilir ve sosyal medya platformlarında Etsy mağazanızın linkini koyabilirsiniz. Aynı şekilde Etsy hesabınıza da bu platformları bağlayabiliyorsunuz. 

Müşteri İlişkileri ve Olumlu Geri Bildirimler

Müşteri memnuniyeti, Etsy'de uzun vadeli başarı elde etmek için kritik bir öneme sahiptir. Müşterilerinizle etkili bir iletişim kurun, sorularına hızlı ve açıklayıcı şekilde yanıt verin. Aldığınız geri bildirimleri dikkate alarak müşteri deneyimini iyileştirmek için gerekli adımları atın. Zamanında teslimat da pozitif geri bildirimler için çok önemlidir. Bundan dolayı teslimat tarihinizi geçirmemeye özen gösterin. Pozitif geri bildirimler, potansiyel alıcıların güvenini kazanmanıza ve mağazanızın itibarını artırmanıza yardımcı olur.

Pazarlama ve Promosyon Stratejileri

Etsy'nin algoritmasına ilişkin en bilinmesi gereken konulardan birisi de satışların ilk sayfalardan gerçekleşiyor olduğudur. Müşterilerin yaklaşık %70'i aradıkları ürünü ilk sayfada bulmaya çalışır. Bunun için aramada ilk sonuçlarda çıkabilmeniz için anahtar kelimelerinizi optimize etmeniz gerekir. Peki bu yeterli mi? Elbette Etsy gibi büyük bir pazar yerinde yalnızca anahtar kelimerinizi doğru bir şekilde optimize ederek başarılı olmanız yeterli değil. O yüzden ilk sayfalara çıkabilmeniz için reklamları açmanız gerekir.

Etsy'de herhangi bir ürün aradığınızda ilk sayfadaki görsellerin altında 'ad by Etsy seller' yazısı çıkar. Bu ürünler reklam vererek ön sayfaya çıkarılmış ürünlerdir ve bu reklamlar satıcıların daha görünür olmasını sağlar. Müşteri bu ürünlere tıkladığında tıklama başına belirli bir ücret öder. Mağazanızı yeni açtıysanız ve hangi ürünlerinizin daha fazla ilgi göreceğini bilmiyorsanız, farklı ürünler için reklam denemeleri yapmak faydalı olabilir.

 

Etsy'de Giveaway

Online pazar yerlerinden alışveriş yaparken potansiyel müşteriler fiziki olaran ürünle temas edemediği için gidecekleri bir diğer yer de yorum kısmı olur. Daha önceki kullanıcıların olumlu geri dönüşleri potansiyel müşteri için güven teşkil eder. Bununla birlikte müşteri, binlerce yorumu olan bir ürünü, hiç yorumu olmayan başka bir üründen daha çok tercih eder. Tam da bu sebeple mağazanızı ilk açtığınızda hiç yorum olmayacağı için giveaway yapmanız yani yorum almak için ürününüzü ücretsiz sunacağınız bir yöntemi tercih etmeniz etkili olacaktır. Bunun için tanıdıklarınıza ürünleri aldırabilirsiniz. Etsy en çok Amerika'da satış yaptığı için Amerika'daki tanıdıklarınıza ürünü gönderebileceğiniz gibi aynı zamanda TestMarket gibi bunun için üretilen yazılımları da kullanabilirsiniz. Test etmek istediğiniz ürünleri listeliyorsunuz ve TestMartket ürünleri müşterilere ücretsiz şekilde dağıtıyor. Müşteriler de ürünü deneyebildiği için yorum yapabiliyor. Böylece kullanıcıların feedbackleri ile hem ürününüzü geliştirme fırsatı yakalarsınız hem de ürününüz satıldığı için Etsy mağazanızı daha çok ön plana getirir.

Eğer TestMarket uygulaması üzerinden ürünlerinizin dağıtımını yapmak isterseniz de bu link ile ilerleyerek promosyon koduna MEHMETTEK25 kodunu yazarsanız TestMarket hizmetlerinden %25 indirimle faydalanabilirsiniz.

Maliyet Hesaplamanın Önemi

Birçok satıcı Etsy'de satış yaparken Etsy kesintileri, kargo maliyeti, üretim maliyetinin karışıklığı kâr oranını doğru bir şekilde hesaplamasını zorlaştırıyor. Ancak Etsy'de satış yaparken kârınızı doğru bir şekilde hesaplamak, işletmenizin uzun vadeli başarısı için hayati öneme sahiptir. Çünkü daha üretim maliyetini tam olarak hesaplayamadan sağlık bir fiyat politikası belirleyemez ve rekabet edemezsiniz. Bunlar birbiriyle ilişkili konulardır. Üreticilerden aldığınız fiyatlarıyla kendi maliyetlerinizi hesaplayarak bir kâr analizi yapmanız önem teşkil ediyor. Kârınızı hesapladıktan sonra satışa başlamalısınız. Etsy’de ne kadar kâr edeceğinizi hesaplamak için öncelikle Etsy’nin ne kadar kesinti yaptığını bilmeniz gerekiyor. Ondan sonra siz kendi ürününüzün kategorisine göre kendiniz kâr hesabı yapabileceksiniz.

Etsy’de kesintiler farklılık gösteriyor. Etsy'de kâr hesabını  için Rexven panelinde yer alan 'Kâr Hesaplama Aracını' kullanabilirsiniz. Bu araç sayesinde, örneğin ‘Mağaza Para Birimi’, ‘Mağaza Sahibi Lokasyonu’, ‘Vergi Numarası’, ‘Offsite Ads’ ve ‘Ücretsiz Listeleme’ başlıklarına verdiğiniz yanıtlar üzerinden kâr oranınızı net bir şekilde görmeniz mümkündür. Rexven paneli üzerinden Etsy'de kâr hesaplamak için linke tıklayabilirsiniz. 

Sonuç olarak, Etsy'de satış yapmak, platformun dinamiklerini anlamak, kaliteli ürünler sunmak, etkili bir mağaza ve ürün sunumu yapmak, SEO ve pazarlama stratejilerini uygulamak ve müşteri memnuniyetine odaklanmak gerektirir. Bu adımları takip etmeniz başarılı bir satıcı olmanın ön koşuludur. Bununla birlikte Etsy hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için Rexven ekosisteminde yer alan ücretsiz Etsy eğitimine ulaşabilirsiniz. Takıldığınız noktalarda uzman ekibimize danışmak ve ileri seviye Etsy eğitimi alarak yazılım araçlarını kullanmak için Rexven ekosistemine katılın!

 

Benzer Yazılar

Tamamen ücretsiz olan bu strateji görüşmesi doğru ve güvenilir adımlarla e-ticarette başarıyı yakalamak isteyen kişiler içindir.

rexven-logo

Rexven üreticileri ve toptancıları, e-ticaret yapan veya yapmak isteyen girişimcileri, bunun yanında kargo, lojistik, ara depo, muhasebe gibi hizmet sağlayıcıları birleştiren bir platformdur.

rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
iyzico-logo
troy-logo
mastercard-logo
visa-logo