Etsy SEO Nedir? Etsy’de Arama Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

10 dk

14 Haziran 2024

Etsy
E-Ticaret

Etsy SEO, arama motoru optimizasyonunu uygulayarak ürünlerinizin Etsy’deki arama motorunda üst sıralara çıkmasını sağlar. Bu sayede potansiyel müşterilerin karşısına çıkabilirsiniz. Etsy SEO, ürünlerinizi potansiyel alıcılarla buluşturabilmeniz için listelemelerinizi optimize etmeniz anlamına gelir. İnsanlar arama kısmına belirli kelimeler yazarak aradıklarında, sizin listenizin üst sıralarda çıkması SEO ile ilgilidir.

Etsy Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Etsy’nin arama motoru iki aşamalı çalışır: sorgu eşleştirme ve sıralama.

1. Sorgu Eşleştirme

Etsy, sorgu eşleştirme adı verilen bir işlemle arama sorgularını listelerle eşleştirir. Bu işlem sırasında Etsy, müşterinin arama sorgusuyla eşleşen listeleri aşağıdaki faktörlere göre toplar:

  • Mağaza başlığı

  • Etiketler

  • Kategoriler

  • Nitelikler

Bu faktörler, müşterilerin mağazanızı veya ürünlerinizi bulmasını kolaylaştırır.

2. Sıralama

Sorgu eşleştirmesinden sonra Etsy, eşleşen tüm listeleri, her alıcının öğeleri satın alma olasılığına göre sıralar. Etsy, listenin yaşını, kalitesini ve alaka düzeyini dikkate alır.

Etsy'de Nasıl Üst Sıralarda Yer Alınır?

İlgilik Düzeyi

Etsy, bir listenin başlığına, etiketlerine, kategorilerine ve niteliklerine bakar ve alıcının aramasıyla ne kadar uyumlu olduklarını anlamaya çalışır. Eşleşme ne kadar yakınsa, listeniz o kadar yüksek olur.

Liste Kalite Puanı

Etsy, "listeleme kalite puanı" adı verilen bir metrik belirlemek için bir listenin dönüşümlerine bakar. Dönüşüm oranı ne kadar yüksek olursa, listeleme puanı ve sıralama o kadar yüksek olur.

Liste Yaşı

Daha yeni listeler, sıralamalarında hafif bir geçici artış alır. Bu destek, ürünün arama hacmine bağlı olarak birkaç saat veya gün sürebilir. Etsy, alışveriş yapanların her bir listeyle nasıl etkileşime girdiğini anlamak ve listeleme kalite puanını belirlemek için bu yöntemi kullanır.

Müşteri ve Pazar Deneyimi Puanı

Etsy, alıcılara sorunsuz bir tarama ve satın alma deneyimi sunmak ister. Bu nedenle, arama motoru bir satıcının müşteri hizmetleri geçmişini ve mağazasının içeriğini dikkate alır. Bu, bir mağazanın Hakkında sayfasını, politikalarını, derecelendirmelerini ve incelemelerini içerir. Etsy, sundukları deneyime göre mağazaları puanlar ve arama sonuçlarında yüksek puanlı satıcıları ödüllendirir.

Kargo Maliyeti

Nakliye fiyatı alıcılar için önemlidir, bu nedenle Etsy için de önemlidir. Etsy'nin araştırmasına göre, alışveriş yapanların bir ürünü satın alma olasılığı, ücretsiz gönderimle birlikte geliyorsa %20 daha fazladır. Bu nedenle, ücretsiz gönderim sunan satıcılar, listelerinin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alacağını görebilirler. Etsy, ABD özelinde 35 dolar ve üzeri ücretsiz kargo puanına dahil olduğunuzda, ürünlerinizi Amerika’daki arama sonuçlarında daha önde gösterir.

Dil ve Çeviriler

Uluslararası alıcılara satış yaparsanız, listelerinize özel çeviriler eklemek faydalı olacaktır. Etsy, listeleri her alıcının sorgu ve dil ayarlarına uyacak şekilde otomatik olarak çevirirken, manuel olarak çevirmek daha doğal ve etkili sonuçlar verebilir. Örneğin, mağazanızı açarken seçtiğiniz dillerden birinde listeleme yapmanız gerektiğini belirtir. Fransızca bir arama yapıldığında, Fransızcasını yazmanıza gerek olmadığını ifade eder. Etsy, otomatik olarak İngilizce yazdığınız kelimeyi Fransızca dil ayarı olan kişilerin önüne Fransızca olarak çıkarır. Dolayısıyla burada yalnızca seçtiğiniz dilde sıralama yapmanız büyük önem taşır.

Bağlama Özel Sıralamalar (CSR)

Etsy, alıcıların tarama davranışlarını dikkate alır. Etsy, kişiselleştirilmiş arama sonuçları sunmak için ‘Context Specific Ranking’ (CSR) yani Bağlama Özgü Sıralama teknolojisi kullanır ve her alıcıya geçmiş davranışlarına bağlı olarak en alakalı listeleri vermeye çalışır. Örneğin, bir alıcı daha önce Etsy’de bebek ürünlerini gezdiyse arama kısmına yastık yazdığında bebek yastıkları da arama sonuçlarında çıkacaktır.

Etsy SEO Nasıl Geliştirilir?

Etsy’nin arama motorunun nasıl çalıştığını anladık. Peki bu adımları nasıl uygulamalıyız ve Etsy optimizasyonunu nasıl geliştirebiliriz? Şimdi bu konuya odaklanalım.

En önemli konu blog yazısının başında belirtildiği gibi sorgu eşleştirme kapsamında anahtar kelime konusudur. Anahtar kelimeler, sorgu eşleştirmede oldukça işlevsel olacağı gibi sıralama konusunda da oldukça büyük bir önem taşır. Alıcıların önüne listelediğimiz kelimelerle çıkamıyorsak zaten rekabetin içerisinde bile olmadığımız anlamına gelir. Bu yüzden anahtar kelimelerinizin listelemelerinizin içinde mutlaka yer alması gerekir. Peki anahtar kelimenin önemi açısından hangi adımları atabiliriz?

Kategoriler

Anahtar kelime kapsamında bizi ilk karşılayan kavram kategorilerdir. Etsy bize şunu söylüyor: Ürünlerinizin ya da listelemelerinizin kategorilerini mümkün olduğunda spesifikleştirin.

 

Kategorileri girdiğinizde aşağıda ürününüzle alakalı doldurmanız gereken farklı özellikler çıkıyor. Örneğin ‘name necklace’ satacaksanız aşağıda kolye kategorisinde bağlı olarak kullanacağınız zinciri de belirtmeniz gerekiyor. Kategorilere girilen anahtar kelimeler etiket görevi gördüğü için aynı anahtar kelimeyi tekrar etikette kullanmanıza gerek kalmıyor. Aynı zamanda Etsy bu ürün özelliklerini, alıcıların arattığı kelimelerle eşleştirdiği için spesifikleştirmeniz önem taşıyor. 

Başlık

Etsy’de yeni bir listeleme oluştururken başlık girmeniz gerekiyor ve bu başlığın 140 karakter sınırı var. Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir konu var. Etsy kendi dökümanlarında başlığın olabildiğince kısa, anlaşılır ve net bir şekilde yazılmasını istiyor. Aynı zamanda başlığın ilk başına yazacağınız kelimeler de çok önemlidir. Çünkü siz 140 karakter yazmış olsanız bile Etsy anasayfasında bunun yalnızca ilk 45 karakteri gözükecektir. Dolayısıyla alıcılar, başlığın başına yazdığınız kelimeler ile görselinize bulunan ürünü daha doğru bir şekilde gösterebilmeniz açısından önem arz ediyor. 140 karakter bilgisayarda ürün incelerken mouseu başlığın üzerine getirdiğinde görebiliyor. Ancak mobilden ürün inceleyenler bilgisayardaki gibi mouseu üzerine getirmedikleri için devamını göremiyorlar.

İpucu: 2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre ABD’deki e-ticaret alışverişlerinin %79’unun mobil üzerinden yapıldığı tespit edilmiş. Dolayısıyla en doğru keywordleri özellikle ilk iki üç kelimeye koymanız çok önemli.

 

Açıklamalar

Etsy SEO kapsamında eşleşmenize yardımcı olması açısından google aramalarda görülen ilk iki satırdaki kelimelere önem veriyor. Yani açıklamanızın başında doğru keywordleri açıklamanız önemlidir. Madde madde şeklinde ve en önemli keywordleri başında yer verecek şekilde açıklamalarınızı oluşturmalısınız. 

Etiketler

Ürününüzü doğru şekilde tanımlayan 13 etiket kullanmanız gerekir. 20 karaktere kadar etiketlerinizi oluşturmanız gerekir. Böylece doğru şekilde  alıcıların karşısına çıkmanız gerekiyor. Etiketlerde mümkün olduğunca doğru kelimelerle doldurmanız önemli. Bu açıdan uzun kuyruklu yani bez çanta yerine kanvas bez çanta diye daha tanımlayıcı etiketler kullanabilirsiniz. 

Doğru bilinen yanlışlar: 

Ürününüzü tanımlayan belli anahtar kelimeleri hem başlığınızda hem etiketlerinizde geçirebilirsiniz ancak etiketlerdeki her kelimeyi başlıkta kullanmak, sık yapılan hatalardan birisidir. Aynı şekilde kategorilerinizde ve niteliklerinizde kullandığınız etiketleri de tekrar yazmanıza gerek yok. Etiketlerle ilgili sık yapılan bir başka hata da ürününüzü hem tekil hem çoğul etiketle yazmaktır.  Etsy’nin algoritması zaten çoğulu da tekili de aynı şekilde sıraladığı için etiketleme hakkınızı bu şekilde harcamanıza gerek yoktur.

Sonuç


Etsy SEO’yu etkin bir şekilde kullanarak mağaza dönüşüm oranını artırmak, tutarlı ve stratejik bir çaba gerektirir.Yukarıda önerilen konuları mağazanızda uygulayarak, mağazanızın görünürlüğünü ve alıcıyla olan etkileşiminizi artırabilirsiniz. Etsy mağazanızı, sürekli geliştirerek; güncelleme ve yeniliklere kolayca adapte etmeniz önemlidir.. Ancak Etsy’de başarılı bir satıcı olmak için bundan fazlası gerekir. Etsy’de bilmeniz gereken tüm ayrıntıları Rexven ekosisteminde bulabilirsiniz. Üstelik takıldığınız noktalarda Etsy uzmanlarına danışabilir aynı zamanda Etsy’de başarınızı artıracak yazılım araçlarını kullanabilirsiniz. 

Benzer Yazılar

Tamamen ücretsiz olan bu strateji görüşmesi doğru ve güvenilir adımlarla e-ticarette başarıyı yakalamak isteyen kişiler içindir.

rexven-logo

Rexven üreticileri ve toptancıları, e-ticaret yapan veya yapmak isteyen girişimcileri, bunun yanında kargo, lojistik, ara depo, muhasebe gibi hizmet sağlayıcıları birleştiren bir platformdur.

rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
iyzico-logo
troy-logo
mastercard-logo
visa-logo
The term 'Etsy' is a trademark of Etsy, Inc.
This application uses the Etsy API but is not endorsed or certified by Etsy.